Exempel på Basprovning

Genomgång med PowerPointpresentation i text och bilder av t ex grundläggande framställningsteknik, faktorer som bestämmer eller påverkar karaktär och kvalitet på ett vin, kartor och bilder på vinodlingsområden som är typiska exempel på detta m m Vi går också igenom grundläggande provningsteknik.

Blindprovning av fyra viner:

  • Ett referensvin som de flesta känner till – c.a 55:-
  • Ett bra exempel på välgjort vin av klassisk typ – c:a 65:-
  • Ett exempel på ett bättre vin i modern stil – c: 85:-
  • Ett exempel på ett riktigt bra vin – c:a 150:-

Efter enskild provning går vi gemensamt igenom resultatet – vad vi hittade i glasen i färg, doft och smak och hur man kan beskriva dem.

Vi avslöjar vilka viner vi provat och går igenom deras ursprung samt varför de har sin karaktär

Allmän diskussion och frågestund

Alla får en lista över dagens viner


En basprovning av denna typ brukar ta c:a 2 – 2,5 timma, beroende på hur frågvisa deltagarna är.
Ofta har deltagarna ordnat en enklare förtäring, typ ostbricka, så att man kan avsluta kvällen med att prova vinerna till mat också, något som brukar kullkasta de första bedömningarna och vara mycket uppskattat.

Kostnaden för en sådan basprovning brukar hamna på c:a 150:-/person för en grupp på 25 personer.